124385657 10218108246958052 2565406483070467565 n 1 1

JAK OPRAVUJÍ PAMÁTKY TRADIČNÍ TESAŘI

Rozhodli jsme se s vámi podělit o naše odborné postupy, které spojují tradiční tesařské techniky s moderní udržitelností. A tak zveřejňujeme novou reportáž o našem přístupu k opravám historických památek. Naši zkušení tesaři vám ukáží, jak s respektem k historii přistupujeme k renovacím a přesto stále zachováváme autenticitu domu stavby. Sledujte naši reportáž, nasávejte atmosféru, nechte se inspirovat ↓

Spolek tesařů z Vlaštovčího údolí se ujal odpovědnosti za restaurování krovu jedné ze steknických památek. V rámci této reportáže vám ukážeme, jak pečlivě přistupují tesaři k práci při obnově památkových budov, aby zachovali historický charakter této bývalé hospodářské budovy.

Před samotným zahájením restaurování provedli tesaři důkladnou přípravu. Důležité je pochopit původní stav a konstrukci krovů, aby mohli navrhnout co nejvhodnější postupy pro restaurování. Proto je stěžejní prohlídka a pečlivé zaměření všech poškozených prvků.

Ve spolku Vlaštovčí údolí rozvíjí tesaři tradiční tesařské dovednosti, které jsou nezbytné pro restaurování památkových budov. Jejich znalosti různých tesařských spojů, řezeb a dekorativních prvků jsou klíčové pro zachování autentičnosti a historické přesnosti krovů.

Vzhledem k tomu, že je tesařství uměleckým řemeslem, dbají na to, aby nové dřevo odpovídalo původním materiálům. Proto je pro ně důležitý pečlivý výběr kvalitních a trvanlivých dřevin, se kterými následně pracují.

Během celého procesu restaurování klade tým tesařů zvláštní důraz na respektování historie a stávající stav památky. Odborně odstraňují poškozené části a vždy se snaží co nejvěrněji obnovit původní vzhled, čímž přispívají k zachování původní řemeslné tradice.

Tradiční tesařství Vlaštovčí údolí klade důraz na spolupráci s odborníky z různých oborů. Při restaurování památkových budov jsou v kontaktu s památkovou péčí, historiky, archeology a dalšími odborníky, kteří jim pomáhají pochopit historický kontext a poskytují cenné rady a znalosti pro jejich práci.

Vlaštovčí údolí je spolek tradičních tesařů, kteří si váží dědictví našich předků a mají na svědomí nejednu památku v Severních a Západních Čechách. Specializují se ale i na novostavby a to především na roubené a hrázděné domy. Díky propojení dovedností z restaurování památek s moderními technologiemi a postupy mohou tesaři vytvářet domovy, které uchvátí svou jedinečností. Tyto roubenky a hrázděnky se stávají symboly spojení minulosti s budoucností a inspirují nás k ochraně a zachování našeho kulturního dědictví pro další generace.

P1577769
P1577723
P1577775
Kontaktní formulář
Máte pro nás nějakou práci, dotaz, nebo vzkaz?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *